Kérdés:
Hogyan hívják, amikor az egyik emberi szem világosabb színt lát, mint a másik?
Alex Stone
2013-07-09 22:59:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mi a neve annak a jelenségnek, amikor az egyik emberi szem világosabb / telítettebb színt lát, mint a másik? Megfigyelhetem ugyanazt az objektumot ugyanabból a helyzetből, miközben váltogatom, melyik szem van csukva, és látható különbség van a szín telítettségében. Mint az egyik szín halványabb, mint a másik.

Íme egy példa arra, hogy néz ki a különbség a két szem által érzékelt kép között:

enter image description here enter image description here

Kettő válaszokat:
gaurav_jain
2013-07-11 10:09:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

itt van a hasonló hatásokat tárgyaló fórum,

ahol a kettős látáshoz vezető hasonló probléma az egyszemű, monokuláris Diplopiának nevezzük.

Két lehetséges ok van megvitatva a fórumon. Az egyik egy szürkehályog vagy a szürkehályog korai jelzése, amelyhez látásszakértő látogatás ajánlott.

Egy másik megoldás sokkal egyszerűbb, ha az egyik tanuló jobban kitágult, mint a másik :

Az, ahogy a szemed látja a színeket, a nap folyamán változik, és nem csak a külső körülményektől függ. Próbálkozzon ezzel: finoman nyomja a tenyerét az egyik szeméhez (csukva), körülbelül egy percig; hagyja nyitva a másik szemet ez idő alatt (nyugodtan pislogjon, természetesen ...). Most nézzen fedett szemmel (pár másodpercig) a világra, majd a másikra - az a szem, amelyen csukva segít, elég telítettnek fogja látni a dolgokat, részben azért, mert elősegítette pupillájának kitágulását abban az időben, amikor be volt zárva. Emlékszem, hogy ettől összezavarodtam, amikor először észrevettem, hogy ébredéskor bármelyik szem másként látja a színeket; egyszerűen, a szem a matracon nyugodott, nagyobb telítettségű színeket látna.

Hozzá tudna adni néhány részletet a kérdező számára hasznos válaszához, hátha ez a link a jövőben megszűnik?
Ezt a jelenséget akkor is észrevettem, miután egy matracra fektettem, fejem egyik oldalával a matracon. Nem emlékszem, melyik oldalon volt a legtöbb fényerő, de a válasz helyesen hangzik
Tehát azért, mert a szemünknek időre van szüksége, hogy visszaálljon a szokásos fényerőre, vagy kapcsolódik a "préseléshez"? (Gyanítom, hogy a szem betakarása elegendő)
Ilan
2015-07-29 19:01:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A szóban forgó jelenség anisochromatopsia , azonban ezt a kifejezést ritkán használják. Ez a jelenség mindig jelen van, azonban ritkán említik szubjektíven, miközben az objektív színvizsgálat ezt könnyen felfedi.

Kóros állapotban a színtelítettség kifejezést használják annak meghatározására, hogy a a színlátás korábbi állapota "kórosra" változott. Ennek a változásnak számos oka lehet, például a sclerosis multiplexben a leggyakoribb Opticus neuritis.Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...