Kérdés:
Miért teszi lehetővé a hunyorítás, hogy tisztábban lássa a tárgyakat?
Fyce
2012-10-05 07:04:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hogyan teszi lehetővé a hunyorítás, hogy tisztább képeket lásson? Milyen káros hatások vannak?

Kettő válaszokat:
shigeta
2012-10-05 18:18:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ez egy optikai lyukhatás. Ha a lencsén áthaladó fény mennyisége csökken, annál élesebb a kép a fókuszponton. Egy fényképezőgép esetében ez az f stop növelésével valósul meg (f22 kisebb rekeszméret, mint f6 - az f-stop egy inverz szám). A szem számára az írisz kitágul (nagyobb lesz), vagy kisebb lesz. Nagyon erős fényben hunyorítva csökkentheti a bejövő nagy mennyiségű fényt, ami rést hoz létre a szemlencse előtt.

A fotózásnál ez növeli a "mélységélességet". Ami azt jelenti, hogy több tárgy van fókuszban és éles. Természetesen ugyanúgy működik a szemünk számára is.

aperture effect

Ezen a képen láthatja, hogy a rekesz kisebb, a fókuszsík bármelyik pontja (jobb oldali vonal) kisebb szögből (azaz kevesebb a képmező).

Nem vagyok fizikus, de ez egy elsőrendű magyarázat @Luke emlékeztet arra, hogy felmerült egy kérdés, hogy a hunyorítás káros-e. Van még egy oka annak, hogy hunyorogunk. Ha rövidlátók vagyunk vagy idősebbek vagyunk, hajlamosak vagyunk hunyorogni, mert nem túl sok fény jut a szemünkbe, hanem azért, mert a lencsénk nem nagyon fókuszál. Káros-e a szemünk megerőltetése? Lehet, de nem fog megölni. Az olvasó szemüveg sem fog.

Eszembe sem jut semmilyen káros hatás, ugye? Lehet, hogy az állandó hunyorítás valójában kissé megváltoztatja a szem / retina formáját, ami azt jelenti, hogy mindig hunyorítania kell (vagy szemüveget kell kapnia)?
@Luke i néhány gondolatot fűzött a válaszhoz. Úgy gondolom, hogy a szemfeszültség, amely a hunyorításból származik, amikor a szemed nem igazán látja a dolgokat, hajlamos lehet a szemedre. hunyorogni, mert a fény túl erős, valószínűleg jó dolog, és lehet, hogy ugyanolyan jó vagy jobb, mint a napszemüveg.
Omniscribble
2017-08-31 14:10:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Az idők folyamán különböző orvosoknak tettem fel ezt a kérdést, mivel szükségem szerint nőttem fel, de soha nem volt szemüvegem. Igen, van egy lyukhatás, amely a szembe jutó fény mennyiségének csökkentésével valósul meg, de nem ez az elsődleges mechanizmus, amellyel a hunyorítás segít a szemüvegre szoruló embereknél. A nagyobb hatású mechanizmus befolyásolja a szem alakját.

A rosszul formált szemgolyó eredményeként a közeli vagy távollátó lehet. Ha függőlegesen vagy vízszintesen hosszúkás, akkor a lencse fókuszteljesítménye és a lencse és a retina közötti távolság aránya káros módon torzul. A hunyorítás segíthet a szem vizuális szempontból kedvezőbb formába szorításában, amely abból adódik, hogy a megmerevedett szemhéj megpróbál egy (általában) gömb alakú felülethez simulni, és arra kényszeríti a szemgolyót, hogy elmozduljon a szemhéj útjából, és egy gömb alakjába kerüljön. .

Éppen ezért a hunyorítás káros lehet. Hajlítja a szemgolyóját.

Ez nem válasz a kérdésre. Kérjük, ennek megfelelően szerkessze (és adjon hozzá néhány hivatkozást) a törlés elkerülése érdekében.
Ez pontosan megválaszolja a kérdést? Megadtam a kérdezőnek azt a mechanizmust, amellyel a hunyorítás segíti a látást. Kérjük, olvassa el újra a kérdést és a válaszomat. Ha elmondanád, hogy hibás, szívesen szerkeszteném.


Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...