Kérdés:
Hogyan változik a membránpotenciál az intracelluláris membránok és a sejtmembránok között?
James
2015-11-27 16:13:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kérdés

Minden membrántípusnak más a membránpotenciálja? Különösen azok a válaszok érdekelnek, amelyek idézhetnek olyan tanulmányokat, amelyek megkísérelték mérni a membránpotenciálokat.

Megbeszélés

Korábban már kérdeztem a membránok összetételéről, és bár némi információt kaptam, nem kaptam meg minden információt, ami utánam volt. Ez nem a közösségünkkel, hanem inkább az egész területtel kapcsolatos probléma: a népszerű gondolkodás szerint a membránok a membránok a membránok (főleg a membránbiofizika kísérleti tanulmányozásának nehézségei miatt) .

A wikipédia így határozza meg a membránpotenciált:

A membránpotenciál (transzmembránpotenciál vagy membránfeszültség is) a biológiai sejt belseje és külseje közötti elektromos potenciál különbsége. - Wikipédia

Ez nem szigorúan igaz. Az intracelluláris membránok membránpotenciállal is rendelkeznek, ahogy azt el lehet képzelni, és van néhány nem ellenőrzött információ a rekesz pH-értékéről. Ezért érdekel, hogy vannak-e olyan vizsgálatok, amelyek ezt megpróbálták volna meghatározni a sejtmembránon és a különböző szubcelluláris membránokon keresztül.

Egy válasz:
Roland
2015-11-28 14:48:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Igen, a különféle intracelluláris membránoknak vannak potenciális eltérései, de ahogy el tudod képzelni, nehezebb kísérletileg mérni őket, így általában erről kevés adat áll rendelkezésre.

Összegzés

Diskusió

A mitokondriális membránpotenciál valószínűleg a legjobban vizsgált eset. Ez a potenciális különbség a belső mitokondriális membrán felett, a mitokondriális mátrix és az intermembrán tér között; körülbelül 150 mV (negatívabb a mátrix oldalon). Van még potenciális különbség a mitokondriális cristaák (a belső membrán redői) és az ATP-szintézis hajtására használt mátrix között; valószínűleg nagyobb, mint 150 mV, de ezt még mindig rosszul értem szerintem. A külső membrán áteresztő (pórusai vannak), ezért nem szabad potenciális különbséget mutatni az intermembrán tér és a citoszol között.

Az endoplazmatikus retikulum (ER) esetében szerintem kevés adat áll rendelkezésre, de vannak néhány becslés az iontranszport mérése alapján, amely körülbelül 75–95 mV értéket ad (negatívabb az ER-ben). Valószínűleg ez sokat függ a helyzettől, mivel az ER részt vesz az ion homeosztázis ( különösen a Ca2 +) szabályozásában.

A Golgi-készülék esetében ez a tanulmány megállapította, hogy a H + és az ellenionok mozgása alapján nincs potenciális különbség a citoszollal szemben.

A lizoszomális membránpotenciált közvetlenül mértük, amely körülbelül 20 mV értéket adott (belül pozitívabb).

A mag esetében nem tudok semmilyen adatot, de én feltételezné, hogy itt nincs potenciális különbség, tekintettel arra, hogy a magmembránnak nagy pórusai vannak.

Plasma membrán? Ez az összes membrán között változó lesz.


Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...