Kérdés:
Felhős napokon fordul elő fotoszintézis, vagy közvetlen napfényt igényel?
KharoBangdo
2013-07-04 08:46:05 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A gimnáziumban végzett természettudományos alapóráimon megtanultam, hogy a fotoszintézis során a növények elnyelik a napfényt, és a szén-dioxidot és a vizet cukorrá és keményítővé alakítva ételt termelnek.

Számomra ez hasonlónak tűnik a napelemek analógiájához, amelyek a napfényt villamos energiává alakítják. Amikor a napfény közvetlenül a napelemre esik, villamos energiát termel, de még akkor is, ha felhős és nincs közvetlen napfény, villamos energia termelődik, de kevesebb hatékonysággal.

Tehát a fotoszintézis csak akkor fordulhat elő a növényekben, ha közvetlen napfényben van, vagy a fotoszintézis felhős időben is bekövetkezik, amikor a fény diffúz vagy közvetett?

Nemrég kirándultam egy közeli elhagyott ércbányába. Mélyen meglepődtem, hogy rengeteg mohát láttam a telepített neoncsövek körül. Tehát a fotoszintézishez nincs is szükség tényleges napfényre. Egyetértek a WYSIWYG válaszával a levelek diffúz fényviszonyok mellett történő teljesítményével kapcsolatban is.
Egy válasz:
user3795
2013-07-04 09:47:44 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Igen, a fotoszintézis felhős napokon fordul elő, amikor a fény expozíciója diffúz , de az összkép nem olyan egyszerű, mint a napelem analógiája.

Fontolja meg az egyik A következő cikk megállapításai: " A tiszta és felhős égboltok hatása a fotoszintetikus CO₂ felvétel függőleges eloszlására a lombkoronán belül" (Urban et al. 2011), ahol az egyik megállapítás az, hogy

hogy a lombkorona mélyéről származó hajtások jelentősen hozzájárulnak a felhős napok teljes szénháztartásához. De bár az árnyékhoz igazított hajtásoknak felhős napokon 24 órás periódus alatt kifejezetten pozitív a szénmérlegük, teljesítményük a napsütéses napokon romlott, csak marginális vagy akár negatív szén-egyensúlyhoz vezetve a lombkorona középső és árnyékos részeiből. / p>

Tehát, bár a lombkorona tetején levő levelek felhős napokon csökkentett fotoszintézisűek, a lombkoronán belüli és az árnyékhoz igazított levelek még mindig fotoszintetizáltak.

Remélem, hogy ez segít egy kicsit.

Ráadásul a klorofillok nem szívják fel minden hullámhosszat egyformán. Lásd [itt] (http://www.botany.uwc.ac.za/ecotree/photosynthesis/spectrum.htm)


Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...