Kérdés:
Miért nyújtják ki az emberek és az állatok testüket, és mi okozza ezt a viselkedést?
user1306322
2014-11-20 22:51:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Észrevettem, hogy a mindössze 6 hónapos macskám időről időre elkezdte nyújtani a testét. Aztán arra gondoltam, hogy ez a mozgás egy másik macska szempontjából nem tűnik túl természetesnek, ezért a macskám valószínűleg nem próbálta hirtelen más macskákat utánozni, és így tanult. Ezt a cselekedetet bizonyára valami más okozta. Vagy legalábbis ezt gondolom.

Mind az állatok, mind az emberek időről időre kinyújtják az izmaikat, de úgy tűnik, hogy ezt nem a mások emléke okozza. Tehát hogyan keletkezik bennük ez a cselekvés?

a nyújtás az ébredő és ásító állatoknál is előfordul.
A nyújtást emberek és állatok általában ásítással alkalmazzák. Ennek oka, hogy amikor fáradtak és álmosak vagyunk, a légzési szokásaink lelassulnak, így a normálisan belélegzett oxigén fele minimálisra csökken. Amikor felébredünk, testünknek hirtelen nagy mennyiségű oxigént kell magába szívnia, hogy teljes energiaszinten működhessünk / éberek legyünk. Amikor ásítunk, nagy mennyiségű oxigént vonunk be a tüdőbe, amely elosztja a véráramunkban. Amikor nyújtózkodunk, ez lehetővé teszi az oxigén belélegzését, miközben az ásítás gyorsabban áramlik az egész testben.
Egy válasz:
fileunderwater
2014-11-21 05:04:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Az embereknek és más állatoknak sok veleszületett viselkedésük van, amelyeket nem tanulnak meg a megfigyelésből, azaz olyan viselkedésűek, amelyek erősen bekötöttek idegrendszerünkbe, és ez az egyik ilyen. Az emlősök szoptató reflexei és az Moro reflex az emberi csecsemők (amiből kinövünk) más egyszerű példa.

Az Ön által hivatkozott nyújtási magatartások az embereknél általában pandiculáció nak vannak címkézve (a lágy szövetek akaratlan nyújtásaként definiálva), és az ásítást gyakran ennek speciális esetének tekintik. Ez a fajta viselkedés általában összefügg az állatok alacsony-alacsony aktivitása közötti átmeneti időszakokkal is ( Walusinskie, 2006). A gyakorlatban a nyújtás az izom atónia megfordításának módja a REM alvás során, és ebben az értelemben a homeosztatikus funkciók helyreállításának módja ( Fraser, 1989; Walusinskie, 2006 ).

Rial és mtsai (2010) tanulmánya az emlősök alvásának és ébrenlétének fejlődésével foglalkozik hüllő elődeinktől, és jelzi, hogy a nyújtási magatartás a posztból származhatott / alakult ki - terjesztési tevékenységek, pontosabban kockázatértékelési magatartások, például:

... kockázatértékelési magatartás (RAB), és az aktuális viselkedés felfüggesztéséből áll, helyébe fejbemerítő mozdulatok állnak, szempásztázás, tenyésztés és testtartás nyújtása ...

Valószínűleg sokkal többet kell mondani erről, és a fent idézett cikk számos hivatkozást tartalmaz, amelyek további tisztázást és bizonyítékot nyújthatnak . A pandiculáció rövid összehasonlító tárgyalása megtalálható Frasier (1989).Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...