Kérdés:
Káoszelmélet és páratlan periodicitás populációs ciklusai
biogirl
2014-02-13 00:16:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Most kezdtem el olvasni a káoszelméletről, és találkoztam azzal a kijelentéssel, hogy "A harmadik periódus káoszt jelent." Ha igen, hogyan létezhetnek a 17 évente ciklusú cikádák populációi?

Tudna adni egy kicsit több hátteret? Milyen 3. időszak?
A 3. időszak @chris 3 éves ciklust jelent.
Ahh, most. A 3. szám szerinti életciklusok átfedésben vannak több mással - 6, 9, 12, évente stb. Ha az életciklus csak 17 év, akkor a parazitának pontosan ugyanannak az életciklusnak kell lennie (primer száma, így nincsenek más frakciók), hogy megfeleljen gazdájának.
@Chris Ummm..olvastam már korábban, és nem próbálom feltenni azt az okot, hogy miért előnyös a 17 éves ciklus, azt kérdezem, hogy létezhetnek egyáltalán?
@Chris Egyértelműbbé válik számodra, hogy mit kérdezek, miután elolvastad [ezt] (http://www.jcu.edu/math/vignettes/population.htm)
Oh. Egy kicsit később megnézem az erőforrásodat, majd meglátom, mit gondolok róla.
azt állította, hogy a kabócák hibernációs ciklusai mindig évszámmal rendelkeznek, hogy megakadályozzák a ragadozó populációk fellendülésével való szinkronizálást. http://www.newyorker.com/online/blogs/elements/2013/05/why-cicadas-love-prime-numbers.html
Ok, kint vagyok. A Filedunderwater válasza az, amire szüksége van.
Egy válasz:
fileunderwater
2014-02-13 00:44:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Az a kaotikus viselkedés, amelyre hivatkozol (legalábbis az, amelyet a linkedben írtál a megjegyzésekben) a logisztikai egyenlet diszkrét verziójának a tulajdonsága, ahol kaotikus dinamikát kapsz ~ 3,55 feletti növekedési sebesség mellett (lásd a logisztikai térkép). Ennek az egyenletnek a viselkedését egy klasszikus tanulmány írta Robert May (1976). Amint növeli a növekedési sebességet ( a a linkben), akkor egy stabil vonzerőről (közvetlenül vagy csillapított okklilációval közelítve) a kerékpáros viselkedéshez (a növekedési sebesség növekedésével 2–4 és 8 állapot között) megy. a kaotikus dinamikához, amelyet ez a bifurkációs diagram mutat be.

enter image description here

És hogy világos legyen, ennek semmi köze sincs a periódushoz / ciklus hosszához önmagában (in a faji kölcsönhatások vagy elmaradt visszacsatolási ciklusok érzéke), de a modell és a populáció növekedési ráta tulajdonsága. A káoszt sugalló, a 3. periódusra vonatkozó állítás valószínűleg egy rövid ablakra utal, amely r ~ 3.83 ($ 1 + \ sqrt {8}) $ körül mozog, ahol három érték között biciklizhet, és magasabb értékeknél ez csak kaotikus viselkedést tapasztal (amit kap alacsonyabb értékeknél is.) ugyanaz a név ( Li & Yorke, 1975). Ez a tanulmány bizonyítja, hogy az összes egydimenziós modell (nem csak a fenti egyenlet), amelynek 3 periódusú ciklusa van, kaotikus viselkedést is mutat. Ez a bizonyíték a Sharkovsky-tétel speciális esete, amely régebbi, de Li & Yorke számára akkoriban ismeretlen volt.

A MathSE-nél is felmerül egy kérdés, amely a ugyanaz a probléma, és néhány válasz hasznos forrásokra mutat:
https://math.stackexchange.com/questions/2901/period-of-3-implies-chaosEzt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...