Kérdés:
Miért ad a hemoglobin elektroforézis sarlósejtes tulajdonságban két sávot, de nem hármat?
Scott Powell
2016-02-16 10:09:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A hemoglobin elektroforézise sarlósejtes tulajdonságú betegtől (hordozó a sarlósejtes vérszegénységhez) két sávot mutat. Miért nem hármat? Mivel minden hemoglobinban két béta lánc található, számomra úgy tűnik, hogy háromféle hemoglobinnal kell rendelkezniük: HBB / HBB, HBBs / HBBs és HBB / HBBs . A HBB nem képez hibrideket a HBB-kkel? Nem termelődik-e mindkét polipeptid a sejtben?

* A mutáns béta láncot jelentő HBB-k

A "műsorok", mint a kísérlet során, vagy az ideális eredmény általános kérdése (mint például a vizsgákon feltett kérdések)?
Úgy tűnik, hogy "mutat", mint a diagnózishoz használt valós eredményeknél, akár lúgos cellulóz-acetáttal, akár más, töltéssel elválasztott elektroforézissel. Csak keressen egy google keresést képeken a "sarlósejtes hemoglobin elektroforézise" kifejezéssel.
Egy válasz:
Polisetty
2016-08-12 00:33:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ez egy nagyon érdekes kérdés, és ismét emlékeztet arra, hogy mennyire tudatlanok vagyunk olyan finom dolgokról, mint amilyeneknek egyébként nyilvánvalónak kellett volna lenniük.

Először is, bár úgy tűnik, hogy nincsenek zavarok , Szeretném tisztázni, hogy az elektroforézis során a fehérjét elválasztjuk. A hemoglobinelektroforézis klasszikusan a cellulóz-acetát / citrát agar elektroforézisre utal, ahol mintaként az RBC hemolizátumot használják. Ez a módszer azt a tényt használja, hogy a hemoglobinopátiák általában mutált Hb-vel rendelkeznek, amelyek töltésében különböznek az eredeti HbA-tól. A töltés az elválasztási tulajdonság a cellulóz-acetát elektroforézisben, ellentétben az SDS-PAGE-val, ahol az elválasztás mol alapján történik. wt.

DNS-elektroforézist ( digressing ) is végezhetünk a Hbpathia azonosítására restrikciós enzimekkel történő emésztés után, amely más eredményeket adna, attól függően, hogy milyen restrikciós enzimet használtak különböztesse meg a mutációt az eredetitől. Itt van egy példa az MstII használatával az RFLP-khez. Itt nem erről van szó. A mintánk a fehérje , és nem a DNA.

Ezért fontos, hogy az elektroforézis, amelyről beszélni fogunk, egy fehérje elektroforézis töltésen alapul .

Figyelembe véve a sarlósejt tulajdonságait, tisztázzuk most a terminológiát. A HbA normális hemoglobin-tetramer, amely $ \ \ alpha_2 \ beta_2 ^ A $ -ból áll. A HbS viszont $ \ \ alpha_2 \ beta_2 ^ S $. Az Ön által használt terminológia nemcsak szabványos, hanem más értelmet is közvetít. Most logikus, hogy a sarlósejtes tulajdonságokkal rendelkező személyekben hemoglobint kell várni, mindkét béta-lánccal. És megtörténik! Az irodalom aszimmetrikus hibrid nek nevezi. Jelöljük AH-val, amely $ \ \ alpha_2 \ beta ^ A \ beta ^ S $. Összegezzük ezt egy kicsit.

HbA = $ \ \ alpha_2 \ beta_2 ^ A $

HbS = $ \ \ alpha_2 \ beta_2 ^ S $

AH = $ \ \ alpha_2 \ beta ^ A \ beta ^ S $

Az itt említett aszimmetrikus hibrid csak a sarlósejt-tulajdonságra vonatkozik. Sok más hemoglobinopathia létezik, és heterozigóta állapotukban más aszimmetrikus hibridek is beszerezhetők más béta lánccal.

Most, hogy tudjuk, hogy aszimetrikus hibridek képződnek, miért nem jelennek meg a Hb elektroforézis?

Általában úgy gondolják, hogy fiziológiai körülmények között, egyensúlyi helyzetben a hemoglobin a tetramerok ($ \ \ alfa_2 \ beta_2 $) és a dimerek ($ \ \ alfa \ béta) keveréke. $) as $$ \ \ alpha_2 \ beta_2 ⇌ 2 \ alpha \ beta $$ Az oxihemoglobin disszociációs egyensúlyi állandója körülbelül $ \ 2x10 ^ {- 6} M $ (hem), de a deoxyhemoglobin esetében sokkal kisebb. Az aszimmetrikus hibridet általában nem izolálják hagyományos módszerekkel, mivel a tetramer-dimer disszociációs állandó sokkal alacsonyabb in vitro, mint in vivo. Így az aszimmetrikus hibrid disszociál a $ \ \ alfa \ beta ^ A: \ alfa \ beta ^ S $ dimerekbe, és az elválasztási folyamat során újból szimmetrikusabb formákba asszociálódik. hibridek oxigénmentes körülmények között, például izoelektromos gél fókuszálás, a láncok keresztkötése stb. \ a ^ 2 + 2ab + b ^ 2 $. Ez azt jelenti, hogy az AH stabilitása összehasonlítható a HbA-val és a HbS-szel.

Remélem, hogy ez segített.

A további elmélyüléshez íme néhány hivatkozás, amelyet érdemes használni.

  1. HF Bunn és M McDonough (1974), Assymetrical Hemoglobin Hybrids. An Approach to the Study of Subun Interactions , Biochemistry, 13 (5) 989-93.
  2. MK. McCormack, TG. Westbrook, RM. Paull & S Berman (1981), Az emberi oxi-hemoglobinok A aszimmetrikus hibridjének azonosítása és S (α2βAβS) 4 ° C-on, cellulóz-acetát elektroforézissel , Hemoglobin, 5 (3) 251-56.
Tudna valaki segíteni az odafordítható nyíllal?
Örülök, hogy végre megoldottad a rejtélyt. Amikor megemésztettem a válaszod, kétségtelenül fel fogom szavazni, és eltávolítom a válaszomat. Időközben beillesztettem a reverzibilis nyilakat a Mac OS Karakternézegetőből (nyilak alatt). Ha nem Mac OS operációs rendszert használ, van egy kiváló online [Unicode webhely] (http://www.fileformat.info) ilyesmire, különösen webes vagy számítógépes használatra (bár a jelenlegi esetben általában egy lekérdezés jobb módja ennek megtalálásának.)
@David Nagyon szép kérdés. A biokém proffom is felkeltette érdeklődését, és egy kis keresés után elküldte nekem a cikket. Kalap le az OP előtt egy ilyen gondolatért! Mindenesetre kösz!


Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...