Kérdés:
Hogyan követik egymást a hangyák?
user237650
2017-02-25 12:20:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hangyákat figyeltem a házamban. Mindegyik egyenes vonalban haladt, és néhány hangya ugyanazon a vonalon jött vissza.

Vettem egy kis vizet és megdörzsöltem a zsinórt az ujjam, akkor a hangyák nem voltak képesek követni egymást. Úgy tűnik, összezavarodtak.

Feltételezésem szerint valamilyen vegyszert szekretáltak.

Igazam van? Ha igen, akkor melyik vegyi anyag ez és hogyan választódik ki?

Egy válasz:
another 'Homo sapien'
2017-02-25 15:34:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A vegyszert, amelyről itt beszélünk, feromonnak nevezzük, a feromon specifikusnak.

A feromon egy kiválasztott vagy kiválasztott kémiai tényező, amely társadalmi reakciót vált ki ugyanazon faj tagjaiban. . A feromonok olyan vegyi anyagok, amelyek képesek a szekretáló egyén testén kívül hatni a befogadó egyedek viselkedésére. 1

A feromonok főleg 9 típusból (pontosan 13, de 4 nem annyira gyakori), amelyek a következők:

 • Összesítő feromonok
 • Riasztó feromonok
 • Epideiktikus feromonok
 • Relaxáló feromonok
 • Szignál feromonok
 • Alapozó feromonok
 • Területi feromonok
 • Nyomvonal feromonok
 • Szex feromonok
 • Nasonov feromonok
 • Királyi feromonok
 • Nyugtató feromonok
 • Nekromonok 2 sup >

A hangyák és sok más állat nyomvonal-feromonokkal jelöli nyomát, mint útmutató a bandájuk többi tagjának. Más hangyák, elkapva a feromon jelét, követik az útját, és eljutnak bandavezérükhöz. A feromonok illékony vegyületek, ezért nem valószínű, hogy holnap, vagy egy hét múlva látná a hangyákat, amelyek pontosan ugyanazt az utat követik. Valamennyi hangya elengedi a feromonokat, így amíg a hangyák ezen az úton haladnak, a nyomjelzés folyamatosan erősödni fog, és az elveszett hangyáknak is azt mondja: "Hé, tesó! Ezen az úton haladunk. Nem akarsz csatlakozni hozzánk? " Lásd például itt: 3 :

trail pheromone working

Az elején, a különböző hangyák különböző utakat követnek, de amint egy hangya megtalálja a legrövidebb utat, minden hangya csatlakozik hozzá azon az úton, amelynek következtében a többi úton lévő feromonok elpárolognak, végül mind egyenes vonalban járnak.

Természetesen a nyomvonal-feromonok nagyon hasznosak azoknak a szervezeteknek, akik elvesztették az utat hazafelé, de tudod, más szervezetek, akárcsak ragadozóik, nem csak ülnek és figyelik őket. Néhány ragadozó feromonokat is megfoghat, és megtudhatja, hová tart az egész csapat, hogy egyszerre támadja őket. Az ilyen vegyi anyagokat kairomonoknak nevezik. Lásd ezt: 4 :

A kairomon egy félkémiai anyag, amelyet egy szervezet bocsát ki, és amely az egyén számára előnyös módon közvetíti az interspecifikus interakciókat. egy másik faj, amely megkapja, és károsítja a kibocsátót.

A félkémiai csak egyfajta feromon, amelyet egy X faj felszabadít, de az Y faj is válaszolhat jelenlétére. Pontosan olyan, mint amikor úton jársz és azt mondod, hogy "Húú! Úgy tűnik, mintha egy pizzaszállító kisteherautó éppen elhaladt volna mellettük" (nyilvánvaló, hogy a pizza illata nem feromon;)

A katonai hangyák által felszabadított feromonok vak kígyó vagy erdei bogár is felismerheti, közvetlenül a fészkükbe vezetve. Nyilvánvaló, hogy az összes szemikémiai anyag nem rossz. Olyan vegyi anyagok, mint a szinomonok (mindkét fajnak segítenek) és az allomonok (éppen a kairomonok ellentéte) szintén jelen vannak 5 , de túl vannak e kérdés keretein.

Hivatkozások:

 1. A feromon orvosi meghatározása
 2. A feromon típusai - Wikipédia
 3. Élet drótvázban - Hangya algoritmusok
 4. Kairomonok - Wikipédia
 5. Ezek a feromonok Az őket elpusztító állatok megölték
Csak kíváncsi, de miért nem lehet a pizza illata feromon? A szagok csak vegyi anyagok, amelyek az orrunkba kerülnek, és amelyeket az agy értelmez. És a pizza illata megváltoztathatja a viselkedést :)
@DrZ214 Ez nem egy olyan szag, amelyet _ közvetlenül az emberi test generál _ azért, hogy befolyásolja más emberek viselkedését. Természetesen lévén olyanok vagyunk, mint a pizzéria, megtehetnénk egy esetet a pizzéria számára, amely elrendezi, hogy a konyhai kipufogó szellőző nyílása a járdára fújjon _ az élelmiszer illatát felhasználva ugyanúgy, mint a hangyák vonzó feromonokat.
@DrZ214 egyszerű, mert a pizza, nem pedig _Pizzacibus caseus_;)


Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...