Kérdés:
Hogyan lehet hamis hallási jelet adni?
Nimda
2015-07-08 15:13:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A kérdésem hamis hallási jelek adására vonatkozik. A fül összegyűjti a környezetből származó hangokat, amelyeket a belső fülben lévő szőrsejtek idegjellé alakítanak át. Ez a jel a hallóidegen keresztül az agyba kerül, ahol azt hallási érzéssé dekódolják.

Most tudunk hamis jeleket adni és bevinni a hallóidegbe, hogy az agyba kerüljön? Pl. A fülgyűjtő hang helyett elektromos eszközt használhatunk-e a hang összegyűjtésére és ezt a jelet a hallóideg idegjellé alakíthatjuk?

Lehetőség van a hallóideg elektromos kiváltására, de nem vagyok biztos benne, hogy ez a jelenlegi technológiával mennyire képes reprodukálni a normális hallást.
Kettő válaszokat:
AliceD
2015-07-08 15:37:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Azokat az eszközöket, amelyek megkerülik a belső fül szőrsejtjeit és közvetlenül stimulálják a hallóideget, cochleáris implantátumoknak nevezzük. A cochleáris implantátumokat a cochlea szőrsejtek elvesztése okozta süketség kezelésére használják. A hajsejtek azok az érzékszervi sejtek, amelyek a hangrezgéseket elektromos idegi jelekké alakítják ( Purves et al ., 2001). A legmodernebb eszközökkel a jobban teljesítő implantátumviselők képesek telefonon beszélni (!) Felkiáltójel van, mert ez azt jelenti, hogy meg tudják érteni a kimondott szót anélkül, hogy szükség lenne ajkak olvasására vagy jelnyelv et. Ezért a cochleáris implantátumok jelentik a választ a kérdésedre, de határozottan nem hamis jelek generálására szolgálnak. Ehelyett a süketség hatékony kezelésére használják, és képesek értelmes beszédinformációk továbbítására.

A cochleáris protézis tipikusan 20-24 elektródból álló tömbből áll, amelyeket a a csiga scala tympani . A belső fül tonotóp módon van elrendezve, ami azt jelenti, hogy a cochlea tövében a magas frekvenciák, míg a csúcsban az alacsony frekvenciák vannak kódolva. Ezért minden elektróda külön frekvenciasávot stimulál (1. ábra). Mikrofon használatával és az akusztikus jel szűrőbankon keresztül történő küldésével számos hallási frekvenciasáv érhető el, amely megegyezik az implantátum elektródáinak számával. Ezt a beszédfeldolgozási lépést követően az akusztikus frekvenciasávok kétfázisú impulzusokká alakulnak át. Ezeket az impulzusvonatokat a csigaház elektródáira küldik, amelyek aztán közvetlenül aktiválják a hallóideget, hatékonyan pótolva a belső fül degenerált szőrsejtjeit (Stronks, 2010).

CI
ábra. 1. Kochleáris implantátum. Forrás: Mayo Klinika.

Referenciák
- Purves et al ., Neuroscience (2001) 2 nd szerk.
- Stronks (2010). PhD dolgozat, Utrechti Egyetem

> AliceD értettem. ha hamis jelet mondok, akkor azokat a jeleket értem, amelyeket nem a valódi hajszálak generálnak. pontosan azok a dolgok voltak a fejemben, amiket mondtál. Meg tudnád mutatni nekem egy olyan refrenciát, amely teljesen részletekkel vezeti be ezt a Cochlear implantátumot?
@Nimda - Összekötöttem egy doktori disszertációt, amelynek szép bevezető szövege van a cochleáris implantátumokról. Kérjük, olvassa el az 1.5. Szakaszt. Az első fejezet többi szakasza szintén érdekes lehet, mivel a fül normál működésével is foglalkoznak.
:) @AliceD volt egy kis kétségem. Azt hittem, van egy folytonossága a frekvencia érzékelésnek - valami hasonló a frekvenciával arányos lövési sebességhez. Ha ez így van, akkor csak hat fizikai zóna stimulálása hogyan eredményezhet mindenféle hangérzékelést? Más szavakkal: könnyű megkülönböztetni a frekvenciát érzékelő neuronokat az amplitúdót érzékelő neuronoktól? Még ha áttekintést is javasolna nekem, rendben lenne.
@WYSIWYG - :) itt 2 :) Nem vagyok biztos benne, honnan szerezted a '6' betűt, de nagyjából a 7 csatornánál vagy elég a beszéd megértéséhez. Az nr. Bruttó csökkentése belső szőrsejtek száma (16k) az nr. * hatékony * csatorna (~ 7) még mindig elegendő információt hagy a beszéd megértéséhez. A trükk az a hatékonyság, amellyel az auditív rendszer megszerzi az * időbeli információkat *. Az elektromos információk időben nagyon gyorsak, de térben nagyon nyersek. Itt vagy.
@WYSIWYG - folytatás Csak egy * idegi sejttípus stimulálható itt: a spirális ganglion sejtek. Főleg az amplitúdót érzékelik. A stimuláció gyakorisága rendkívül gyors a jelenlegi stimulusban. stratégiák, ezer és tízezer ezer közötti nagyságrendben. A frekvencia (vagyis a pulzusszám) önmagában nem releváns. Ez a * helykódolás * (az észlelési frekvenciához / hangokhoz hasonló) és az * intenzitás * kódolás (az érzékelési hangossághoz hasonló), amelyek közül az * időbeli változások tartalmazzák a legrelevánsabb információkat.
@AliceD Nem tudom, miért mondtam 6. Egyébként is, köszönöm az infót. Ezt hozzáadhatja a válaszhoz is. :)
@WYSIWYG - engedélyével inkább az elektromos stimuláció mélyreható elemzését hagyom a megjegyzésekre :)
@AliceD Az Ön választása. Ez a válaszod.
Memming
2015-07-08 18:47:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Amint azt @AliceD megemlítette, a cochleáris implantátum az idegtechnika egyik legkorábbi eredménye. Azonban az emberi cochleáris nagyságrendekkel több belső szőrsejt (IHC) és még több hallási idegrost (AN) található, mint a jelenlegi cochleáris implantátumok elektródákat kínálnak. Ha érdekel az IHC-AN jelátvitel részletesebb modellje, rengeteg kutatás található, például:

  • Meddis, R. (1986). A hallási receptor mechanikai és idegi transzdukciójának szimulációja. Journal of Acoustical Society of America, 79 (3): 702-711.
  • Walsh, E. J. és McGee, J. (1987). A hallóideg és a cochleáris mag neuronális válaszainak postnatalis fejlődése cicákban. Halláskutatás, 28 (1): 97-116.
  • Sumner, C. J., Lopez Poveda, E. A., O'Mard, L. P. és Meddis, R. (2002). A belső szőrsejt és a hallóideg-komplexum felülvizsgált modellje. Journal of Acoustical Society of America, 111 (5): 2178-2188.
  • Heinz, M. G., Colburn, H. S. és Carney, L. H. (2001). A hallási teljesítmény korlátainak értékelése: I. Egyparaméteres diszkrimináció a hallási ideg számítási modelljének felhasználásával. Neural Computation, 13 (10): 2273-2316.
Csak 2 hallóideg van. Valószínűleg AN szálakra gondolt?
@AliceD helyes! köszönöm, hogy rámutattál. Rögzített.
Most jól néz ki :) +1; 20+ hallóideg érdekes anatómiává válna :)


Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...