Kérdés:
Miért őszül vagy fehérül meg a haj, és miért fordul elő később egyeseknél?
LanceLafontaine
2012-06-26 23:02:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

A kérdés meglehetősen egyszerű: mi történik molekulárisan, amikor a haj szürke vagy fehér lesz? El tudnám képzelni, hogy egy adott vegyület hiányának tudható be. Az is érdekel, hogy egyesek miért sokkal később jelentkeznek az ősz hajon, mint mások.

Három válaszokat:
Luke
2012-06-27 13:40:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mindegyik hajszínt az általuk termelt pigment (melaninnak hívják - ugyanazok a dolgok a bőrödben, amelyek barnulásra késztetnek).

A test öregedésével a melanonociták által termelt pigment - a szőrtüszőben elhelyezkedő sejtek) egyre kevésbé termelődik, amíg a haj már nem színeződik, és szürkének tűnik.

Ez minden egyes ember számára egyedülálló, mert genetikai (és ezért nagyon öröklődő) tulajdonság. Mivel ez semmilyen módon nem kapcsolódik a mortalitáshoz, nincs szelekciós nyomás az őszülő haj ellen.

Az az ok , hogy a pigment már nem termelődik, a fokozatos kimerülése. őssejt-medence a korral. Ez sok szövetben gyakori, a szőrtüszők csak egyek. Mivel az őssejtek „halmaza” kimerül, a melanociták már nem cserélődnek olyan gyakran, és így kevesebb pigment termelődik, ahogy öregszünk.

Vannak elképzelések arról, hogy miért csökken a pigmenttermelés az életkor előrehaladtával?
@RoryM - hozzáadott hivatkozás a témával kapcsolatos érdekes áttekintésre.
Köszönöm a választ és a szerkesztést (amire leginkább kíváncsi voltam).
Cousin Johnny
2018-10-04 03:50:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ennek az az oka, hogy a kataláz, az az enzim, amely felelős a hidrogén-peroxid bomlásának a bőr felszínén történő katalizálásáért, az életkor előrehaladtával csökken. Az "őszülés" a hajrost fehérítésének a következménye. a megnövekedett peroxidszint a bőr felszínén.

Nem pontosan adhat-e hivatkozásokat az igényeihez?
Az @L.Diago megjegyzésének megerősítése érdekében javaslom, hogy új felhasználóként keresse fel a [kérdések megválaszolásához szükséges segítséget] (https://biology.stackexchange.com/help/how-to-answer). A Stack Exchange webhelyeknél az a legfontosabb, hogy a válaszokról objektív módon szavazzanak. Nem tudom a választ a kérdésre, de sem én, sem a poszter nem tudjuk megítélni, hogy helyes-e a válasz, hacsak nem nyújt be bizonyítékot (hivatkozás, lehetőleg linkelt). Ez tudomány. Senki (vagy legalábbis én sem) nem fogadja el a szavára, még akkor sem, ha Ön Nobel-díjas.
theforestecologist
2020-04-18 02:08:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Végül bebizonyosodott, hogy a stressz okozza a haj őszülését.

  • Mint ilyen, a késés vagy a fellendülés felgyorsulása a stressz következménye lehet. p> Zhang és mtsai munkája. (2020) [postdoc Ya-Chieh Hsu laboratóriumában Harvardon] kimutatta, hogy az akut stressz a haj őszüléséhez vezet a melanocita szár gyors kimerülésével sejtek egerekben.

    Megjegyzendő az absztraktjukból:

    a szőrszálak a melanocita őssejt-rést beidegző szimpatikus idegek aktiválódásából származnak. Stresszes körülmények között ezen szimpatikus idegek aktiválása a noradrenalin (más néven noradrenalin) neurotranszmitter robbanásszerű felszabadulásához vezet. Ez a nyugvó melanocita őssejtek gyors szaporodását idézi elő, majd differenciálódásuk, vándorlásuk és a fülkéből való végleges kimerülés következik. A melanocita őssejtek szaporodásának átmeneti elnyomása megakadályozza a stressz okozta hajszálkálódást. Vizsgálatunk bizonyítja, hogy az akut stressz által kiváltott neuronaktivitás a szomatikus őssejtek gyors és tartós elvesztését idézheti elő, és példát mutat be, amelyben a szomatikus őssejtek fenntartását közvetlenül befolyásolja a szervezet teljes fiziológiai állapota. p>

    A mű teljesebb összefoglalóját itt

    olvashatja el


Ezt a kérdést és választ automatikusan lefordították angol nyelvről.Az eredeti tartalom elérhető a stackexchange oldalon, amelyet köszönünk az cc by-sa 3.0 licencért, amely alatt terjesztik.
Loading...